9 effektive metoder for å snu en dårlig trend til et godt resultat

Du kjenner deg kanskje igjen: Bedriften har holdt på i noen år. Hatt god vekst. Skaffet til veie mange kunder. Gått med overskudd. Men så begynner ting å gå litt på autopilot…

Det dabber litt av. Folk er ikke like engasjerte lenger. Effektiviteten er kanskje ikke like høy lenger? Man lurer på om man kanskje har blitt for slapp, men det er ikke så lett å få øye på feilene man gjør og har gjort – og ikke minst kan det være ubehagelig. Skal man snu en dårlig trend er man nødt til å ta seg selv litt i nakken. La oss se på hvordan.

1. Navlebeskuelse. Er dere fornøyd med tingenes tilstand? Yter dere like bra som før? Møter salget forventningene? Har dere blitt sterkere, eller begynner det å dabbe av litt? Er dere like smidige og lydhøre? Hva syns kundene om dere? Er dere egentlig en effektiv bedrift?

2. Hvis du ikke liker det du ser eller er usikker på hvilken retning dere er på vei, så gjør noe med det.

3. Sett målbare, realistiske mål, og bestem når de skal være fullført. For bedrifter medfører dette gjerne å sette visjonen deres ut i live, kombinert med et realistisk syn på hvordan dere ligger an i deres respektive marked og i forhold til konkurrenter forøvrig.

4. Se for deg det ferdige resultatet – målet – og gå derfra og bakover til dit dere står nå. Det kan være en enklere måte å se hvilke steg det er nødvendig å ta.

Les også: 6 områder der dere kan tjene mer penger

5. Hvis du aldri har begitt deg ut på steg 3 – eller ikke vet hvordan – så engasjér en ekspert utenfra. En forretningsstrateg har to verdifulle verktøy i verktøykassa:
a) erfaring fra å jobbe i mange forskjellige firmaer i forskjellige bransjer – noe som kommer dere til gode
b) peke på misoppfattelser. Eksempelvis få dere til å forstå at det dere oppfatter som deres kjernevirksomhet faktisk ikke er noe særlig annerledes enn det konkurrentene driver med

6. Utform en skriftlig plan, og hold dere til den. Gå gjennom planen regelmessig og bruk den som guide for hvordan dere prioriterer tid, investerer ressurser og velger folk.

7. Akseptér at forandring fører med seg en del ubehag. En slankeprosess kan være tung og krevende. Det å holde medarbeidere og deg selv ansvarlig for spesifikke mål er også en utfordring. Kjemp dere gjennom smerten, og tenk på at denne prosessen er til firmaets beste over tid.

Les også: 10 gode tips i forhandlinger

8. Vær obs på unnskyldninger som blir brukt for å gå tilbake til gamle mønstre eller for å ikke fullføre en oppgave i tide. Det er fysisk umulig å fullføre alt i Q4 fordi du utsatte oppgaver, eller fant på grunner til at de ikke kunne gjøres tidligere som opprinnelig avtalt.

9. Denne prosessen vil sannsynligvis gå raskere for yngre selskaper enn for eldre. Eldre vaner og handlingsmønstre er vanskeligere å endre, men selvfølgelig fullt mulig.

Det finnes ingen snarveier for dette. For å gjennomføre dette kreves både en visjon, en investering i tid og ressurser, og engasjement, samt denne listen.

Hva er dine tanker rundt dette? Har du kanskje vært med på å snu en dårlig trend? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet nedenfor.